Председателят на НСИ и кметът на София откриха изложбата по случай 140-ата годишнина от създаването на българската статистика

16.6.2020 г.

Изложба по случай 140-ата годишнина на българската статистика, разположена на Моста на влюбените при Националния дворец на културата и организирана съвместно от Националния статистически институт и Столична община, беше открита официално от председателя на НСИ Сергей Цветарски и кмета на София Йорданка Фандъкова. На събитието присъстваха заместник-председателят на НСИ Диана Янчева, главният секретар Цветан Нанов, служители на института и представители на Столична община.

Изложбата може да бъде разгледана до 5 юли. Тя е съставена от по 30 пана на български и на английски език, които представят ретроспективни и съвременни данни за развитието на България от създаването на статистическата институция с указ на княз Александър I до днес.

„Идеята на изложбата е да представим историята на България в числа. Искахме софиянци и гостите на столицата да видят какви данни произвежда Националният статистически институт и защо работата ни е важна“, каза председателят на НСИ Сергей Цветарски. Той се пошегува, че Мостът на влюбените е най-подходящото място да се покаже колко бракове се сключват на ден в столицата и колко са децата на любовта.

Кметът Йорданка Фандъкова честити 140-годишнината на българската статистика и изрази удовлетворение от съвместната работа с НСИ и различния поглед към София, който изложбата представя.

Инфографиките от изложбата показват основни данни от различни статистически изследвания. Един от акцентите е предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 година. Представена е и столицата София с нейните демографски, социални и икономически показатели.

Сред паната, които предизвикаха най-голям интерес, бяха инфографиките с данни как се е променяла консумацията на различни храни и напитки през годините, колко - мъже и жени - са учителите в България. Най-емоционално реагираха младите хора на най-често срещаните мъжки и женски имена у нас. Те търсеха собствените си имена на таблото и се снимаха пред тях.

Самостоятелно пано показва участието на НСИ като организатор за България на Европейската олимпиада по статистика за ученици и Международния конкурс за статистически плакат. Включването в тази дейност е специалният принос на НСИ за популяризиране на статистиката сред младите българи.

Спазвайте всички мерки за здравословна дистанция, пазете себе си и другите!